مقدمه
بشر قبل از پیشرفتهشدن علم پزشکی و تاسیس شرکتهای بزرگ تجهیزاتی و دارویی، از روشهای طب سنتی برای درمان بیماریهای خود استفاده میکرد. علیرغم این که علم پزشکی و درمان، همه روشهای این نوع طب را نمیپذیرد اما تعداد بسیار زیادی از این روشها هم با این علوم انطباق لازم را دارند و هم وارد چرخه علمی پزشکی شدهاند. پزشکهای زیادی در سراسر جهان این روشهای درمانی را به بیماران خود توصیه میکنند و تحقیقات علمی بسیار زیادی نیز روی این روشها انجام شده است. با ما همراه باشید تا مروری بر طب سنتی بیندازیم.
طب سنتی چیست
طب سنتی به مجموعه مهارتهایی گفته میشود که بدون استفاده از تجهیزات صنعتی سعی در درمان بیماریهای مختلف دارد. این نوع طب معمولا از مواد طبیعی و گیاهان به جای دارو استفاده میکند و بانیان این نوع طب معتقد هستند که انسان به وسیله مواد طبیعی درمان بهتر و راحتتری دارد. قدمت این نوع روش درمانی به دوران باستان برمیگردد و به همین دلیل برخی از این روشها آمیخته به خرافات هستند ولی نمیتوان گفت که طب سنتی کاملا بیهوده است. امروزه از مواد دارویی و روشهای این نوع طب که مورد تایید علم پزشکی باشد، استفاده میشود و محققان و پزشکان مختلفی روی این روش درمانی قدیمی تحقیق میکنند.
کاربردهای طب سنتی
این نوع روشهای درمانی قدیمی طیف بسیار گستردهای از درمانها را ارائه میدهند. علت این گستردگی در توانایی اعجاب انگیز طبیعت در سلامتی نهفته است. البته این نوع طب را خصوصا در زمینه تشخیص بیماری نمیتوان همتراز علم پزشکی دانست اما در بسیاری از بیماریها میتواند استفاده از داروهای شیمیایی را به حداقل برساند.
از جمله مهمترین بیماریهایی که از این نوع روش درمانی برای آن استفاده میشود میتوان به درمان چاقی، عفونتهای پوستی، گرفتگیهای عضلانی، یائسگی و بیماریهای زنان، برخی از کیستها، بیماریهای روانی مثل افسردگی و استرس و تنشهای ذهنی، مشکلات گوارشی، اختلالات عصبی، برخی از نارساییهای قلبی، بیماریهای تنفسی، اختلالات ریوی، برخی از مشکلات دهان و دندان، بیماریهای گوش، زخم معده و … اشاره کرد.
برخی از داروهای طب سنتی چنان معجزه آسا عمل میکنند که در ساخت داروهای شیمیایی نیز از آنها استفاده میشود. حتی شرکتهایی نیز برای صنعتیسازی داروهای طبهای سنتی در سراسر جهان تاسیس شدهاند.
انواع طب سنتی
کشورهایی که دارای تاریخ غنی و باستانی هستند، در این زمینه حرفهای زیادی برای گفتن دارند. آسیا و شرق به علت تاریخ کهن خود همواره در زمینه طبهای سنتی از کشورهای غربی جلوتر بودهاند. از مهمترین این کشورهای پیشرو در زمینه انواع طبهای سنتی، میتوان به چین و هند اشاره کرد که روشهای درمانی آنها در سراسر جهان مورد استفاده قرار میگیرد. طب ایرانی و طب اسلامی نیز دو نوع دیگر طب رایج در شرق هستند. برخی از کشورهای آفریقایی نیز روشهای طبی سنتی بسیاری دارند.
سخن پایانی
طب سنتی هنوز بعد از گذشت هزاران سال، یکی از شاخههای علم پزشکی محسوب میشود و بیماریهایی که درمان پزشکی آنها گرانقیمت، یا طولانی هستند، از این نوع روشها برای درمان استفاده میکنند. در این مطلب نگاهی به این روش قدیمی اما رایج انداختیم تا نگاه منفی عامه نسبت به این روش درمانی کنار گذاشته شود.